Савет лекара – умереност у јелу и пићу после поста

Данас се завршава пост, али то никако не значи да почиње преједање. У пракси је, ипак, углавном тако. Зато лекари упозоравају и саветују умереност у јелу и пићу и постепен прелазак са посне на мрсну храну.

Нека истраживања и статистика показују да током празника поједемо и пет пута више хране, унесемо калорија више него иначе и да сваки четврти грађанин има неке проблема са стомаком.

Гостујући у Дневнику РТС-а нутрициониста Сања Ћирић указала је да висококалорочна исхрана, масна храна, газирани напици, алкохолна пића, доводе до низа здравствених тегоба, као што су мука у стомаку, гађење, повраћање.

Саветује умереност у јелу и пићу и постепен прелазак са посне на мрсну храну.

„Храна треба да биуде распоређена у пет до шест оброка у току дана, а размак између оброка око три сата. Оброци треба да буду млаки или собне температуре“, наводи Ћирићева.

Према њеним речима, важно је избегавати лежање после јела као и ношење уске одеће у пределу око струка.

„Саветујемо да се акценат стави на лакосварљиве намирнице, благе негазиране минералне воде, свеже воће и поврће“, каже Ћирићева. 

Сања Ћирић препоручује два јајета недељно код пацијената који немају медицинских ограничења и наводи да пацијенти који имају проблема треба да се предржавају медицинске нутритивне терапије.

Истиче и да је уз све то, неизоставна физичка активност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. јул 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом