Читај ми!

Слатко, а није нездраво

Поборници здраве исхране тврде да је бели рафинисани шећер убица број један у историји човечанства, а међу „бела зла“ убрајају брашно и со. Биљка стевија је одлична замена за шећер и може да послужи као идеална и потпуно здрава алтернатива вештачким заслађивачима.

Биљка стевија, која се користи као замена за шећер, може да послужи као идеална и потпуно здрава алтернатива вештачким заслађивачима, пише Дневник хр.

Екстракт ове биљке се као заслађивач већ вековима користи у Парагвају и Бразилу, а од 2011. године, када је Европска агенција за безбедност хране одобрила њену употребу, стевија је све распрострањенија широм света.

Користи се као додатак храни и пићу, а пажњу привлачи најпре због тога што није калорична - има нула калорија!

Овај природни заслађивач је 300 пута слађи од шећера и вештачких заслађивача. За разлику од шећера и вештачких заслађивача, стевија не повећава ниво шећера у крви тако да не изазива инсулинску реакцију у организму. Баш напротив, стевија у ствари повећава толеранцију на шећер, што је чини иделаним заслађивачем за особе са предијабетесом или дијабетесом.

Изненађујућа је и чињеница да ова слатка биљка спречава настанак каријеса, па од ње чак може да се направи паста за зубе.

Гуарани индијанци су стевију користили преко 1.700 година за разна обољења, за брзо зарастање рана, против умора, против затвора и надимања, код велике гојазности, против повећане стомачне киселине, против гљивица, код повећане мокраћне киселине и гихта, за јачање панкреаса, јетре и кичме, код упале грла и да би кожу очували младом.

Стевија заиста чува младост и брише трагове година. Брише флеке од сунца, смањује боре и лечи уједе инсеката тако што се стевија меша са хризантемом и глином и та мешавина наноси на кожу.

У Кини се стевија даје као лек широког спектра, још од 16. века када су је Шпанци пренели у те крајеве. У кинеској медицини се често користи, а лекари је дају и као замену за сладић, код трудница, јер нема пропратне ефекте, који би могли да оштете фетус, што сладић и те како може.

Стевија храни и јача панкреас и не подиже ниво глукозе у крви. Пошто нема калорија, одлична као помоћна намирница за оне, који желе да смршају.

За разлику од шећера, који изазива остеопорозу, стевија доприноси здрављу костију. Један јапански метод за лечење остеопорозе стевијом који је пријављен као патент показује да овај заслађивач може да помогне при бољој апсорпцији калцијума у организму и допринесе већој густини костију.

Нема никакве нуспојаве, какве су забележене при употреби вештачких заслађивача, поготово аспартама. Код људи, који је користе свакодневно, забележен је низ промена: смањили су се „наступи“ јаке глади, смањила се и потреба за слатком и масном храном, олакшано је варење хране, стабилизован је крвни притисак, као и ниво глукозе у крви.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. јул 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом