Читај ми!

Мањак витамина Д ризик од високог притиска

Ниска концентрација витамина Д у крви може бити узрок повишеног крвног притиска, тврде стручњаци.

Стварање витамина Д у организму одвија се после излагања сунчевој светлости, а путем хране га је могуће унети из јаја, млека, јогурта, сардине, лососа, житарица или наранџиног сока, пише научни часопис The Lancet Diabetes & Endokrinology.

Нови резултати научника Универзитета Јужне Аустралије прикупљени су од 146.500 људи из Европе и Северне Америке.

При томе се показало да повећање концентрације витамина Д у крви за 10 одсто смањује за осам одсто ризик од високог крвног притиска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. јул 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом