недеља, 15.06.2014, 10:21 -> 15:22
Отрови вребају у сласним oброцима
Један од најчешћих здравствених проблема који се јављају у летњем периоду је тровање храном. Због лоше термичке обраде и сумњивог порекла намирница, сваке године лекарску помоћ затражи више од милијарду људи!
Сваке године у развијеним земљама догоди се више од милијарду случајева тровања храном, понекад и са смртним исходом, пише Дејли мејл.
Обично су најугроженији врло млади људи, старије особе, труднице и особе с ослабљеним имунолошким системом.
Стручњаци саветују да треба увек бити опрезан, посебно у летњем периоду. Веома је важно где се купују намирнице, дакле треба у широком луку избегавати препродавце који нуде разне производе „на црно“ и треба их добро термички обрадити.
Ботулински токсин, који прозводи бактерија клостридијум ботулинум најчешће се налази у непрописно конзервираној храни, у кукурузу, грашку и махунаркама. Такође се може наћи у неправилно припремљеној храни, тачније недовољно термички обрађеним намирницама. Врло мале количине овог токсина су смртоносне.
Бисфенол А - Tестенинама и супама из кесица можемо унети бисфенол-А. То је хемијско једињење за које је доказано да посебно штети развоју фетуса, бебама и деци. Утиче на људски ДНК и узрокује Даунов синдром.
Кампилобактер - Пронађена у столици пернатих животиња, дивљих птица и неколико домаћих животиња, ова бактерија представља опасност првенствено за децу. Може да се добије конзумирањем недовољно куваног меса живине или непастеризованог млека.
Клостридијум - Бактерија пронађена у сиру. Узрокује благо, краткотрајно тровање. Може да се нађе и у столици људи и различитих животиња.
Ешерихија коли - Још једна бактерија која се налази у столици животиња и људи, а шири се неправилним припремањем хране - недовољно термички обрађеним месом или конзумирањем неопраног воћа или поврћа. Да би се избегло тровање треба добро опрати воће и поврће, посебно зеље и паприку, јер се често конзумирају у сировом стању, док се кувањем бактерије уништавају.
Салмонела - Обично се налази у месу пернатих животиња, јајима и месу. Изазива тровање најчешће због конзумирања сирових или недовољно куваних јаја, недовољно куваног меса или непастеризованог млека. Неправилно руковање храном други је најчешћи узрок настанка салмонеле.
Соланин - Овај токсин се налази у кромпиру. Највећа претња долази од кромпирове коре или од самих клица. Скуван је безбедан за јело.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар