Читај ми!

Отрови вребају у сласним oброцима

Један од најчешћих здравствених проблема који се јављају у летњем периоду је тровање храном. Због лоше термичке обраде и сумњивог порекла намирница, сваке године лекарску помоћ затражи више од милијарду људи!

Сваке године у развијеним земљама догоди се више од милијарду случајева тровања храном, понекад и са смртним исходом, пише Дејли мејл.

Обично су најугроженији врло млади људи, старије особе, труднице и особе с ослабљеним имунолошким системом.

Стручњаци саветују да треба увек бити опрезан, посебно у летњем периоду. Веома је важно где се купују намирнице, дакле треба у широком луку избегавати препродавце који нуде разне производе „на црно“ и треба их добро термички обрадити.

Ботулински токсин, који прозводи бактерија клостридијум ботулинум најчешће се налази у непрописно конзервираној храни, у кукурузу, грашку и махунаркама. Такође се може наћи у неправилно припремљеној храни, тачније недовољно термички обрађеним намирницама. Врло мале количине овог токсина су смртоносне.

Бисфенол А - Tестенинама и супама из кесица можемо унети бисфенол-А. То је хемијско једињење за које је доказано да посебно штети развоју фетуса, бебама и деци. Утиче на људски ДНК и узрокује Даунов синдром.

Кампилобактер - Пронађена у столици пернатих животиња, дивљих птица и неколико домаћих животиња, ова бактерија представља опасност првенствено за децу. Може да се добије конзумирањем недовољно куваног меса живине или непастеризованог млека.

Клостридијум - Бактерија пронађена у сиру. Узрокује благо, краткотрајно тровање. Може да се нађе и у столици људи и различитих животиња.

Ешерихија коли - Још једна бактерија која се налази у столици животиња и људи, а шири се неправилним припремањем хране - недовољно термички обрађеним месом или конзумирањем неопраног воћа или поврћа. Да би се избегло тровање треба добро опрати воће и поврће, посебно зеље и паприку, јер се често конзумирају у сировом стању, док се кувањем бактерије уништавају.

Салмонела - Обично се налази у месу пернатих животиња, јајима и месу. Изазива тровање најчешће због конзумирања сирових или недовољно куваних јаја, недовољно куваног меса или непастеризованог млека. Неправилно руковање храном други је најчешћи узрок настанка салмонеле.

Соланин - Овај токсин се налази у кромпиру. Највећа претња долази од кромпирове коре или од самих клица. Скуван је безбедан за јело.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. октобар 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом