субота, 17.05.2014, 20:51 -> 21:48
Жалфија, природни антибиотик
Најпознатија као састојак освежавајућег чаја, жалфија је пре открића антибиотика била спас код свих врста упала. Списак стања у којима може помоћи је дугачак, даје одличан укус бројним јелима, а део је и крема за негу коже и шампона против перути.
Кувари је препоручују као важан састојак маринада за свињетину, јагњетину и рибу, неретко је и на списку потребних намирница за припрему бројних куваних јела и роштиља, али пре открића антибиотика, није било важније биљке од жалфије.
Чај од листова ове биљке коришћен је код упала грла, ждрела, промуклости, упала унутрашњих органа, за вагинална испирања, код туберкулозног знојења, гљивичних инфекција.
У медицинском смислу, могло би се рећи да је жалфија антибиотик широког спектра.
Примењује се и за регулацију знојења, код топлотних таласа у климаксу, код поремећаја менструације, за јачање нерава, за прочишћавање јетре, код реуматизма.
Листови жалфије су коришћени за чишћење зуба и десни, а данас се често екстракт жалфије додаје у пасте за зубе.
Као зачин у јелима може да утиче и на процесе варења.
Жалфија се примењује и за релаксацију, код нервозе и напетости.
Примењује се и као општи тоник код умора, ослабљеног имунитета, слабе концентрације.
Незаобилазан је састојак крема против различитих инфекција коже и шампона против перути.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар