Читај ми!

Празилук - савезник у лечењу вида и костију

Као и остале врсте лука, и празилук има препознатљив и специфичан мирис и без њега се не може замислити припремање пролећних оброка. Обилује хранљивим и лековитим материјама, витаминима, побољшава вид и јача кости и имуни сyстем.

Необичан додатак јелима који је на дохват руке, празилук, одлично утиче на вид, баш као и на кости које ће у њему наћи одличног савезника.

Празилук садржи значајне количине кемпферола, природног флавнола из породице плавноида.

Многе студије наводе да управо због тога празилук смањује ризик од хроничних болести, посебно од рака. Такође потпомаже и кардиоваскуларни систем штитећи додатно наше крвне судове.

Осим тога, празилук је одличан извор витамина А, који побољшава вид и јача имуни сyстем, а садржи и витамин К важан за наше кости, као и манган.

Празилук такође садржи и витамин Б6, који смањује ниво хомоцистеина у крви, па тако регулише ниво ове непротеинске аминокиселине која се повезује са срчаним обољењима, стварањем крвних угрушака и срчаним ударима.

Када је припрема празилука у питању, око тога постоје различита мишљења. И управо је начин кувања главни разлог због којег многи одбијају да једу празилук.

Наиме, иако представља одличан додатак јелима, уколико није довољно куван може имати непријатан укус. Због тога се саветује да празилук не треба често „повезивати“ са водом, а приликом кувања чорби довољно је убацити свега неколико ситних колутова.

Пржени празилук може бити одличан хрскави додатак јелима, било да су у питању азијске нудле или једноставан рижото.

Довољно је да их динстате на маслацу и убрзо ће добити сладак укус.

У таквом стању одлично је да их послужите са пастом, шунком, сиром и парадајзом, или да их помешате са кромпир пиреом и сервирате као прилог уз гриловане кобасице или рибу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. октобар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом