Читај ми!

Кухињски калфа: „Пилећи филе са сувим шљивама“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Пилећи филе са сувим шљивама и колач од поврћа“. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници Кухињског калфе зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремају сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што могу да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Средње туристичке школе са Новог Београда.

Припремиће пилећи филе са сувим шљивама и колач од поврћа. Цена намирница за једну порцију је 350 динара, а приближна вредност једне порције је 660 калорија.

„Пилећи филе са сувим сљивама“

Пилећи филе истањимо, зачинимо сољу и бибером ставимо шнит пршуте и суве шљиве и уролујемо. Месо печемо на масноћи и довршимо у пећници.

Припрема Колача од поврћа: За „дишес“ масу скувамо бели кромпир у љусци потом га пропасирамо, зачинимо сољу, бибером, мускатним орахом и повежемо жуманцем и пармезаном.

Црвени кромпир, плави патлиџан, тиквице и један парадајз исечемо на колутове. Колутове кромпира пропржимо на маслиновом уљу, преручимо у плех, зачинимо сољу, бибером и
ориганом и делимично омекшамо у пећници.

На масноћи на којој смо пржили кромпир пропржимо прво колутове плавог патлиџана, а потом
колутове тиквице колико само да поврће добије корицу.

Након пржења тиквице и плави патлиџан зачинимо сољу и ставимо на убрус како бисмо остранили вишак масноће. Козији сир исечемо на танке листиће

У прстен ређамо по колут кромпира, козијег сира, плавог патлиџана, козијег сира, тиквица, козијег сира и парадајза. Посолимо парадајз.

Кратко запечемо у пећници док парадајз не добије боју.

За „релиш“ (прелив од парадајза) прорестујемо ситно сечени црвени лук којем додамо ситно
сечени бели лук и меснати део парадајза који смо исекли на коцкице. Зачинимо сецканим босиљком, сољу бибером.

Колач извадимо из пећнице и на њега ставимо једну кашику „релиша“ и наставимо печење. Након неколико минута колачу додајемо „дишес“ масу и гратинирамо, наставимо са печењем док маса не добије златну боју.

Припрема соса од шљива: У умерено загрејаном тигању растопимо путер, додамо пекмез од шљива, када се сједини са масноћом додамо суве шљиве и шљивовицу. Потом фламбирамо и дотерамо густину сосу.

Додатак: Јабуку издубимо, украсимо, премажемо је медом и лимуновим соком, кратко запечемо у пећници. Милераму додамо ситно сечено першуново лишће и напунимо јабуке. Тост обликујемо, ароматизујемо белим луком и кратко запечемо.

Сервирање: На загрејан тањир подлијемо сос на њега ставимо исечени пилећи филе а између парчића меса тост. Са десне стране поставимо колач од поврћа а са леве јабуку пуњену милерамом. Декоришемо листићима босиљка, оригана и сира.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом