уторак, 29.10.2013, 12:05 -> 15:05
„Кухињски калфа“: „Шумадијске палачинке“
Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере Јутарњег програма снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. Нови рецепт је за „Шумадијске палачинке“. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.
Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремаће сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што ће моћи да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.
Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Угоститељске школе „Тоза Драговић" у Крагујевцу.
Будући кувари из Угоститељске школе „Тоза Драговић" направили су посластицу која носи назив „Шумадијске палачинке".
Осим врхунског укуса, овај специјалитет у коме је главни састојак џем од шљива, има само 225 калорија.
Шумадијске палачинкe
У одговарајућој посуди сјединимо јаја, млеко, киселу воду, со, маслиново уље и постепено додајемо хељдино и пшенично брашно. Компактна и глатка, маса је спремна када се задржава на зидовима кутлаче.
На загрејаном уљу у тигању са ниским зидовима, палачинке пржимо са обе стране.
Топле палачинке филујемо џемом од шљива, посипамо циметом, ролујемо и слажемо у ватросталну чинију претходно премазану путером и посуту брашном.
Сложене палачинке заливамо ројал масом коју припремамо тако што сјединимо млеко, јаја, кристал и ванилин шећер. Ројал масу наливамо толико да палачинке огрезну у њој.
Палачинке гратинирамо у умерено згрејаној пећници на температури од 200 степени, док не порумене.
Испечене топле палачинке посипамо прах шећером и сервирамо на десертном тањиру и декоришемо сувим шљивама и шљивама из слатка. Око палачинки се сипа сируп из слатка од шљива.
Кухињски калфа
Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа", замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.
Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.
Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.
Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.
Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.
Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе".
Од броја „лајкова" зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар