Читај ми!

Аустралија забрањује соларијуме

До 31. децембра 2014. године у Аустралији ће бити потпуно забрањени соларијуми. Власти те земље, иначе познате по радикалним кампањама против пушења и конзумирања алкохола, желе да најновијом забраном заштите своје становнике од рака коже, по којем су у светском врху.

Већ дуго времена је познато и медицински доказано да коришћење соларијума повећава ризик од обољевања од рака коже, али, упркос упозорењима и апелима, људи их и даље у великом броју посећују. Баш из тог разлога, Аустралија ће до краја следеће године забранити соларијуме.

Наиме, рак коже чини чак 80 одсто свих новооткривених врста рака и највећи је узрочник смрти од свих малигних обољења. Само 2011. године од рака коже умрло је две хиљаде људи.

Светска здравствена организација већ је соларијуме класификовала као карциноген прве класе, који је једнако штетан као цигарете или излагање радијацији. Због тога, аустралијске власти одлучиле су да до 31. децембра 2014. године забрани све комерцијалне соларијуме.

Људи који су почели користе соларијум пре 35. године имају 87 посто већу вероватноћу да оболе од малигног меланома у поређењу с онима који никад нису ишли у соларијум.

„Нема суње да соларијум повећава ризик од рака, а здравствени стручњаци су сложни да је најбоље решење њихова забрана. Покушали смо да апелујемо и упозоравамо, али људи једноставно не схватају колико је то штетно", рекао је Ким Хејмс, министар здравља Западне Аустралије.

Соларијуми су постали изузетно популарни у Аустралији 1990-их година, а упркос њиховом доказаном штетном дејству велики број људи и даље их посећује.

Земља у којој су такође били изузетно популарни био је Бразил, а сада је највећа земља Јужне Америке и прва у свету која их је у потпуности забранила.

Осим Аустралије и Бразила, коришћење соларијума у неким земљама ЕУ, попут Велике Британије и Немачке, забрањено је малолетницима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије