уторак, 22.10.2013, 08:50 -> 11:39
„Кухињски калфа“: Пилетина на начин Југ Богданове
Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере Јутарњег програма снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. Нови рецепт је за пилетину са његушком пршутом и фламбираним поврћем. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!
Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремаће сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што ће моћи да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.
Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Угоститељско-туристичке школе у Београду, у Југ Богдановој улици.
Пилетина на начин Југ Богданове
Пилеће бело месо без костију обрадити и благо истањити тучком, зачинити, затим га формирати у првобитан облик. Преко стране која је обрађена сложити „слајсеве“ његушке пршуте тако да прате облик меса и благо притиснути да се приликом топлотне обраде не одвоје.
Црни лук очистити, опрати и исећи на колутове, затим колутове раздвојити у прстенове.
Коренасто поврће (шаргарепу и целер) очистити, опрати и исечи на штапиће. Паприку очистити од семеног дела и исећи на штапиће. Тиквице очистити и исећи на штапиће. Све остале потребне намирнице одмерити и припремити.
Припрема јела
У одговарајућој посуди загрејати путер и на њему пропржити колутове црног лука. Додати шаргарепу и целер, после краће топлотне обраде додати штапиће паприке, посолити и рестовати да поврће постане аденте.
Додати тиквице, затим соја сос, кратко сотирати и зачинити са бибером, мајчином душицом и каријем. Када је поврће готово, залити коњаком и фламбирати.
Припремљене комаде меса пећи на роштиљу или у грил тигању и то прво са стране која је обложена „слајсевима“ његушке пршуте, када пусти капи месног сока, окренути и довршити печење.
Чери парадајз расећи на пола и запећи на роштиљу или у грил тигању поред меса.
Сервирање
На загрејани керамички тањир сложити прво фламбирано поврће, на њу ослонити припремљену пилетину и декорисати гранчицом мајчине душице или босиљка и половинама чери парадајза.
Кухињски калфа
Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.
Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.
Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.
Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.
Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.
Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.
Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар