Читај ми!

Дар природе - смрчак

Поред тога што је једна од најукуснијих гљива на овом поднебљу, смрчак је изузетно здрав, те га с' правом називају даром природе. Садржи висок ниво антиоксиданата, богат је влакнима, побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.

Смрчак спада у ред најздравијих плодова природе. Ова гљива расте од априла до јуна у ниској трави и проређеним шумама, али сушена може да се купи у добро опремљеним маркетима.

Врло су здраве и омиљене у многим домовима и ресторанима. Смрчак садржи висок ниво антиоксиданата, помоћу којих се бори против слободних радикала (нестабилни молекули или јони велике реактивности), који у организму ступају у хемијске реакције са деловима ћелије, при чему доводе до биохемијских, структуралних и функционалних поремећаја.

Ова гљива побољшава и рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем. Смрчак користе и као дијеталну храну, јер је богат влакнима.

Витамини и минерали, који се налазе у смрчку побољшавају густину костију, рад срца и повећавају животну енергију. Ова дивља гљива цењена је због занимљивог изгледа. Има капицу налик пчелињем саћу.

Та рупичаста текстура је идеална за сосеве и чорбе, јер добро упија различите укусе и лако се сједињује.

За оне који нису добри познаваоци гљива, најбоље је да смрчке купују у маркетима и продавницама, јер постоје сличне врсте, које су отровне док се термички не обраде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. јул 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом