Читај ми!

Женски мозак ефикаснији!

Упркос томе што је женски мозак мањи од мушког, припаднице нежнијег пола могу бити исто интелигентне захваљујући томе што њихов најважнији орган може да обави компликоване задатке са мање енергије и мање неурона!

Жене можда имају мањи мозак, али је он ефикаснији од мозга мушкараца, показују резултати недавно спроведеног истраживања.

Научнике је дуго интригирало како жене могу да буду исто толико интелигентне као и мушарци иако је њихов мозак осам одсто мањи.

У студији истраживача универзитета у Лос Анђелесу и Мадриду, чији су резултати објављени у часопису Intelligence, истиче се да у случају жена, величина мозга није битна, јер тај орган код њих једноставно боље функционише.

Током истраживања, научници су извели серију тестова интелигенције на мушкарцима и женама.
Упркос чињеници да имају мањи мозак, жене су биле успешније у индуктивном размишљању и појединим нумеричким тестовима. Такође, биле су боље и у праћењу променљивих ситуација, док су мушкарци имали боље резултате на пољу просторне интелигенције.

Истраживачи су закључили да је женски мозак способан да обави, па чак бриљантно да изврши компликоване задатке и то са мање енергије и мање неурона.

„Жене су показале већу ефикасност уз коришћење мањег неуронског материјала", истиче се у студији америчких и шпанских научника.

Резултати истраживања показују да величина мозга није битна када су жене у питању, истакао је Тревор Робинс, професор когнитивне неуронауке на Универзитету у Кембриџу.

„Мањи обим би могао да значи боље упаковане нервне ћелије или међусобно активније преношење сигнала", рекао је Робинс за лист Сандеј тајм.

„А то значи да женски мозак боље функционише", закључио је професор Робинс.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије