Читај ми!

Спавање „половином мозга“ решење за несаницу?

Резултати студије о напола будним фокама могли би да помогну милионима људи који имају проблема са несаницом или неким другим поремећајем сна, поручује америчко-канадски тим стручњака који је утврдио да је кључ феномена у нивоима серотонина и ацетилхолина.

Механизам биолошког феномена који фокама омогућава да спавају само „једном страном мозга" могао би да буде решење за милионе људи широм планете који пате од несанице или неког другог поремећаја сна.

Тим стручњака Универзитета Калифорније и Универзитета Торонта идентификовао је хемијска једињења која омогућавају фокама спавање само „једном половином мозга" док је друга будна, извештава АФП.

Док су у води фоке спавају „само левом страном мозга", док је десна будна, а када су на копну спавају, као и људи,„целим мозгом".

Међународи тим стручњака мерио је површинским скенерима електричну активност успаване и будне половине мозга, док је уз помоћ цевчица убачених у кортекс животиња праћена концентрација одређених хемијских једињења.

Утврђено је да је у успаваној половини ацетилхолин на ниским вредностима, док је повишен у будном делу мозга.

С друге стране, серотонин је у подједнаким вредностима био заступљен и у будној и у успаваној половини мозга, што је изазвало изненађење стручњака јер се традиционално сматрало да ово једињење подстиче будност мозга.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара