уторак, 22.01.2013, 17:25 -> 20:22
Кокице здравије од воћа и поврћа?
Тим научника са пенсилванијског Универзитета „Скрентон“ тврди да кокице садрже више антиоксиданата од воћа и поврћа. Истичу да једна порција кокица има око 300 милиграма антиоксиданата, што је скоро двоструко више од 160 милиграма, колико садржи порција било коjeг воћа.
Кокице су већ окарактерисане као одлична намирница са мало калорија, а група америчких научника утврдила је да садрже више антиоксиданата од воћа и поврћа.
Откривено је да кокице садрже концентрат антиоксиданата јер у себи имају само четири одсто воде, док у појединим врстама воћа и поврћа тај проценат достиже 90.
Научници су открили да једна порција кокица има око 300 милиграма антиоксиданата, што је скоро двоструко више од 160 милиграма, колико садржи порција било којег воћа. Такође, откривено је да је у хрскавој опни кокице највећа доза антиоксиданата и влакана.
Хранљивост кокица проучавали су научници са пенсилванијског Универзитета „Скрентон" и упозоравају да људи не смеју заменити неопходних пет порција воћа и поврћа у току дана кокицама, јер у њима нема веома важних витамина и минерала.
„Кокице су одлична ужина. То је једина намирница која садржи 100 одсто цело, необрађено зрно. Све друге житарице су обрађене и помешане са другим састојцима, па чак и ако се рекламирају као 'цело зрно', то се односи само на 51 одсто масе производа", каже Џо Винсон, један од научника који су учествовали у истраживању.
Једна порција кокица обезбеђује више од 70 одсто дневне потребе за житарицама.
„Просечан човек дневно унесе само пола неопходне дозе житарица са целим зрном, а кокице могу да попуне тај недостатак на веома пријатан начин", закључио је Винсон, који упозорава и да је веома важно како се кокице припремају.
Припрема је веома важна. Наиме, када се кокају на ватри или рингли имају мало калорија, док оне спремљене у микроталасној рерни имају двоструко више калорија.
Врло је опасно то што кокице у паковању за микроталасну рерну могу да буду канцерогене, због састојака самог паковања.
Најздравије су направљене на старински начин. Дакле, треба ставити зрна кукуруза кокичара на мало врелог уља, посолити, поклопити и када буду готове, уживати.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар