Читај ми!

Научите да волите прокељ

Прокељ, упркос реткој особини да је једнако укусан и хранљив и свеж и замрзнут, неправедно је запостављен на нашим трпезама. Редовном конзумацијом овог поврћа умањујете ризик од рака, али и утичете на метаболизам и опште добробити организма.

Једна од ретких биљки које су једнако здраве и укусне свеже, а и замрзнуте свакако је прокељ, код нас мање заступљени чувар здравља и савезник у борби против широког дијапазона здравствених тегоба.

Препорука је да ову повртарску биљку из породице купусњача, у коју још спадају и купус, кељ и карфиол, што чешће имамо на трпези јер представља праву ризницу здравља.

У његовом карактеристичном укусу уживали су и антички народи. Ово поврће наликује минијатурним главицама купуса и изузетан је извор витамина, фолне киселине, калијума, мангана и целулозе. Обилује и лутеином и зеаксантином, који чувају очи.

Особе које свакодневно конзумирају 300 грама прокеља имају 37 одсто већу концентрацију витамина Ц у крви, због резерви овог састојка у биљци, показују истраживања.

Изузетно је важан за подизање имунитета, али и као чистач организма од штетних састојака јер поспешује бољи рад црева.

Због комплекса витамина које поседује спречава настанак остеопорозе и чини кожу блиставијом и мекшом. Захваљујући састојцима, у организму постиже и антибактеријско и антивирусно деловање.

Препоручује се и особама које имају хроничне болове услед дегенеративних промена, као што су реума, артритис и ишијас.

Због изузетно снажног антиканцерогеног својства препоручљиво је да се конзумира превентивно јер је посебно делотворан као заштита од рака простате и дебелог црева. Истраживања су показала да прокељ садржи специјалну комбинацију састојака, од којих је најважнији синигрин, који благовремено делује на канцерогене ћелије и уништава их.

Такође, због завидних количина витамина А он је добра заштита од рака плућа и усне дупље.

Витамин К, који садржи прокељ, ограничава оштећења неурона у мозгу, што је важно за спречавање настанка Алцхајмерове болести. А када је реч о витаминима Б комплекса садржи ниацин, витамин Б6, односно пиридоксин, затим тиамин, пантотенску киселину, а сви заједно веома су важни за метаболичке процесе у организму.

Зеакстин селективно се апсорбује у важан део мрежњаче ока и има заштитну функцију код филтрирања УВ зрака. Овај састојак, заправо, помаже у спречавању оштећења мрежњаче и појаве макуларне дегенерације на жутој мрљи код старијих особа. Орган чула вида штити и састојак лутеин кога такође има у завидним количинама у овом минијатурном поврћу.

Због изузетно мале калоријске вредности, ово поврће обавезно треба уврстити у програме за смањење телесне тежине, препоручују нутриционисти.

 

Прокељ је захвалан у дијетама јер садржи само 45 калорија и нема холестерол. Влакна из овог поврћа немају калоријску вредност, а због способности да апсорбују воду могу допринети осећају ситости.

Специфичан мирис током припреме настаје због сулфорафана, супстанце која садржи сумпор, а која се показала подстицајном за јетру у производњи ензима заслужних за неутрализацију токсичних једињења у организму.

У кулинарству се користи за припрему варива, чорби, салата, али најчешће као прилог пилетини и риби. Не треба га дуго кувати или пржити јер термичком обрадом губи драгоцене витамине. Свеж је најбоље употребити до два дана после куповине.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. јул 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом