четвртак, 15.11.2012, 10:42 -> 16:27
Краљ зимских зачина
Обожаван у гастрономији због раскошне ароме, цимет се користи широм света као додатак храни, али има подједнако велики значај за ублажавање болова у желуцу, слабокрвности, лоше циркулације, костобоље и других обољења. Ипак, није сваки цимет исти, а најбоља својства има онај пореклом са Шри Ланке.
Цимет је један од најстаријих и најароматичнијих зачина који се због својих својстава кроз историју користио и као лек.
Овај зачин потиче са Шри Ланке (Цејлон), али се данас узгаја у већини топлих и влажних тропских крајева. Мирис му је јак, а укус топао, љуткаст и помало кисео.
Због својих органолептичких својстава и физиолошких учинака употребљавао се у кулинарству и медицини, а одувек је био и незаобилазни састојак мирисних композиција.
У новије време се цимету, на основу резултата научних истраживања, приписују позитивни ефекти на артритис, болове у желуцу, гастритис, костобољу, гљивичне и бактеријске инфекције, дијабетес и кандиду.
Такође, помаже код лоше циркулације, слабокрвности, слабог памћења, менструалних тегоба, повишеног холестерола и триглицерида, проблема с јетром и мокраћним каналима.
Ипак, при куповини овог зачина треба водити рачуна јер није сваки цимет исти и подједнако здрав.
Прави цимет се добија само из врсте која успева на Шри Ланци, док се у продаји много чешће налази такозвани „кинески цимет" или касија. Разлика је у садржају супстанце кумарина чији је садржај у храни законски ограничен, а у кинеском цимету га има више него у правом.
Уношење већих количина кумарина може довести до оштећења јетре и бубрега, па је паметно распитати се код продавца о пореклу производа пре куповине.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар