Читај ми!

Парадајз знатно смањује ризик од шлога

Висок ниво моћног антиоксиданса ликопена сврстава парадајз међу главне природне „борце“ против шлога, тврде фински научници. Ризик мањи чак за 55 одсто.

Конзумирањем парадајза може се драстично смањити ризик од шлога, указује финска студија чији су резултати објављени данас.

Изгледа да је кључни фактор у томе моћни антиоксиданс ликопен, истичу стручњаци Универзитета Источне Финске у Куопију, а преноси АФП.

Истраживањем је обухваћено више од хиљаду средовечних мушкараца, који су у просеку праћени током 12 година. Утврђено је да они с највећим садржајем ликопена у крви међу испитаницима, имају 55 одсто мањи ризик од шлога.

Међу 258 људи са најнижим садржајем ликопена у крви, готово је сваки десети у периоду од 12 година доживео шлог, док је међу 259 њих са највишим садржајем ликопена шлог доживео тек сваки 25.

Корелација између нивоа ликопена у крви и шлога била је још очигледнија када се у обзир узимао само чешћи облик шлога настао крвним угрушком, а не и онај ређи, који је последица крварења.

Пацијенти с највишим вредностима ликопена у крви били су под 59 одсто мањим ризиком да доживе шлог изазван крвним угрушком.

Фински истраживачи проучили су и дејство неких других антиоксиданаса – алфа-каротена, бета-каротена, и алфа-токоферола, али нису утврдили никакву везу између њиховог нивоа и ризика од шлога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. јул 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом