Читај ми!

Природни лек и еликсир лепоте

Сезона трешања је у пуном јеку. Здравствени стручњаци их називају „природним леком са дрвета“, јер су извор витамина који јачају отпорност организма, побољшавају варење, растерећују срце. Богате су биљним пигментима који спречавају настанак бора и целулита.

Једрином, пурпурноцрвеном или жутом бојом, омиљеним слаткастим укусом, трешње мало кога остављају равнодушним.

Реч је о изузетно здравом воћу, јер сласни плодови садрже обиље корисних састојака.

Трешње имају велику количину витамина Ц и цинка који су веома важни за отпорност организма, затим фолну киселину за здраво срце и крвоток, калцијум за кости и гвожђе за крв.

Међутим, највреднији су биљни пигменти, такозвани антоцијанидини који се налазе у трешњама. Они јачају везивно ткиво, те спречавају настанак бора тако што уништавају штетне ензиме који кожу чине старом и набораном.

Ароматични лоптасти плодови, такође, могу да спрече настанак целулита, а скоро је на америчком универзитету у Вермонту доказано да су антоцијанидини добри и против упале мишића и грчева у листовима ногу.

Осим тога што подстиче добар изглед, ово воће, захваљујући заштитним киселинама и воћном шећеру, побољшава рад желуца, црева и панкреаса, а самим тим и варење.

Трешње избацују вишак воде из организма, растерећују срце, крвоток и активирају јетру и бубреге.

Антибактеријске супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и могу да спрече настанак каријеса и проблеме са деснима попут парaдонтозе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије