Читај ми!

Депресија све чешћа

Осећај туге који траје дуже од две недеље, целодневно спавање и појачан или смањен апетит симптоми су депресије која погађа све већи број људи. Иако у раним фазама углавном може да се реши разговором, оболели избегавају одлазак код лекара.

Процењује се да ће депресија до 2020. године бити друго обољење по учесталости, одмах после кардиоваскуларних болести. Јавља се код четири до 10 одсто опште популације, најчешће погађа одрасле, мада на њеном удару могу да буду и адолесценти и деца. Разлози су бројни - од убрзаног начина живота, до стреса и сталне борбе за егзистенцију.

Стручњаци указују да на депресију треба посумњати када појачан осећај туге и кривице, као и пад енергије трају дуже од две недеље.

„Ако поменути симптоми трају дуже од петанест дана и трају сваки дан и ми нисмо у стању да на лепе ствари регујемо радошћу него нам је на неки начин свеједно, то је већ знак да треба потражити помоћ", изјавила је Нађа Марић Бојовић, психијатар.

Помоћ не подразумева нужно лекове, већ у почетним фазама саветодавни рад и психолошки третман.

Психијатри истичу да се код лечења депресије не треба ослањати искључиво на лекове, већ и на комбинацију лекова и психотерапије.

У сваком случају, лекове никако не треба узимати на своју руку.

„Људи избегавају одлазак код психијатра, а самим тим повећавају свој проблем. Уместо можда на почетку док су симптоми и тегобе много мање изражени и можда је потребан само један или два разговора, људи због страха чекају или самомедикацијом узимањем 'бромазепама' и других сличних лекова отежавају себи", објаснио је психијатар Милан Латас.

Неки од првих симптома депресије су и целодневно спавање, поремећај концентрације, смањен или појачан апетит, осећај малаксалости. Већина поремећаја које узрокује депресија је излечива. Болест је важно открити на време, и лечити је на прави начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије