Читај ми!

Цигарете даље од беба!

Изложеност детета дуванском диму има дугорочне последице по здравље крвних судова, упозоравају аустралијски стручњаци. Пасивно пушење током најранијег животног доба доводи до смањења еластичности артерија, што се испољава већ у трећој и четвртој деценији.

Деца пушача, изложена у најранијим годинама диму цигарета, касније у животу су под повећаним ризиком од озбиљних кардиоваскуларних проблема, поручују аустралијски стручњаци Истраживачког института у Тасманији.

До оваквог резултата научници су дошли анализом једне домаће и једне финске студије, којом су били обухваћени потомци пушача у дечјем узрасту, а потом двадесет и више година касније - у средњим тридесетим годинама, преноси АФП.

Испоставило се да деца изложена такозваном пасивном пушењу у каснијем животу имају мање еластичне артерије него што би, према својим година, требало да имају, што је индикатор лошег кардиоваскуларног здравља.

Хемикалије из дуванског дима делују на ткиво зида крвних судова, због чега ови касније не могу да се растежу и скупљају како би требало, објашњавају стручњаци.

Према процени Светске здравствене организације, око 40 одсто деце у свету је у кући редовно изложено пасивном пушењу.

Процењује се да сваке године 600.000 људи умире због изложености дуванском диму „пореклом из друге руке".

Вођа аустралијског истраживања Шона Гол истиче да нажалост највише пушача има баш у старосној групи оних који први пут постају родитељи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије