Читај ми!

Магична таблета неутралише алкохол

Зависници од алкохола ускоро би могли да реше свој проблем помоћу лека „иомазенила“, који блокира утицај пића на централни нервни систем, тврде научници са Универзитета Јејл.

Научници са Универзитета Јејл установили су да уколико се медикамент под називом „иомазенил" конзумира пре опијања, то поништава нежељене ефекте алкохола на мозак.

Резултати почетних испитивања, показују да су возачи-волонтери који су пре алкохола конзумирали „иомазенил", имали брже реакције, попут кочења и ређе су прелазили у супротну траку.

Међутим, научници кроз истраживања, не желе само да направе лек који ће људима омогућити да пију више.

Надају се да ће, поништавањем дејства алкохола на одређене мождане ћелије, створити „трезвене пилуле", које ће помоћи алкохоличарима да престану да пију.

„Лек који има потенцијал да блокира утицај алкохола на централни нервни систем, могао би да се користи као терапија у лечењу алкохолизма", наводи се у званичном саопштењу Универзитета Јејл.

Мишеви, на којима је вршено истраживање, нису могли „да се напију" без обзира на то колико алкохола су уносили у организам. Међутим, овакви лекови не штите друге органе од оштећења изазваних алкохолом.

Једна од опција за лечење алкохолизма је и производња безопасног алкохола.

Тако британски научници покушавају да направе једињење које пружа сва задовољства као и алкохол, али нема никаквих штетних утицаја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије