Читај ми!

Кронова болест није табу!

Запаљенске болести црева, имеђу осталих и Кронова, као обољења модерног доба, све више погађају младе особе. Раним препознавањем нимало пријатних симптома, редовном терапијом и придржавањем прописаног режима исхране оне не морају бити табу и могу се успешно држати под контролом.

Од запаљенских болести црева болује пет милиона људи. Само у Србији око 5.000 људи живи са тим хроничним и неизлечивим болестима.

Сваке године оболи неколико стотина особа, најчешће младих. Неразумевање околине, неретко и недовољно знање здравствених радника, као и недоступна терапија, главни су проблеми са којима се суочавају оболели, а на које је поново указано на Светски дан борбе против запаљенских болести црева.

Где год да живе, оболели од запаљенских болести црева имају социјалне и емотивне проблеме. Због честог болничког лечења изостају из школе и са посла, а нерадо и путују.

„Од Кронове болести болујем 35 година, тако да сам прошао све фазе, од изостајања из школе, силних боловања - када би се сабрало колико сам провео по болницама то су године. Имао сам среће што сам наилазио на разумевање послодаваца, околине, али рано сам постао радно неспособан", истиче Љиљан Ђаковић из Удружења оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса.

Медицина дуго зна за те болести, али не и грађани.

Грчеви у стомаку, крваво-слузаве столице, губитак тежине, главне су препреке за нормалан живот. Раним препознавањем симптома и сталном терапијом болест се може држати под контролом.

„У европским земљма велики проценат болесника дође до дијагнозе након две, три године, код нас неки пацијенти тек након пет година. Поента је у раном препознавању симптома, подизање свести популације и чланова породице да тако нешто није никакав табу, да без обзира на симптоме морају да се јаве лекару", рекао је Зоран Миленковић, доктор на ВМА.

У Србији је, до скоро, највећи проблем била биолошка терапија.

„Један лек је набављен, други је недавно стављен на листу и он ће бити набављен. На годишњем нивоу Фонд издваја 270 милона динара за лечење оболелих од запаљеснких болести", објаснила је Сања Миросављевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Није познато како и зашто настају та обољења. Пацијентима се саветује да се придржавају прописаног режима исхране и да избегавају стресне ситуације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије