Читај ми!

Мењајмо на време лоше животне навике

Уочи Светског дана здравља, алармантна статистика - грађани Србије најчешће оболевају и умиру од болести које, променом лоших животних навика и редовним одласком код лекара, могу да буду спречене или да се излече. У Србији, сваки други становник умре од болести срца или крвних судова, а сваки пети од малигних тумора.

Слика београдског Ташмајданског парка пуног шетача и рекреативаца охрабрује. Али, готово свакодневно, у већини наших здравствених установа чекаонице су пуне. Та слика узнемирава.

Статистика показује да смо све болеснији, гужве у домовима здравља, болницама, клиничким центрима су све веће, а хипертензија, артеросклероза или мождани удар више нису болести шесте или седме деценије, већ се јављају код све млађег становништва.

Иако углавном знамо како да чувамо здравље, већина о здрављу не брине, док не буде касно.

„Не бих се удубљивао у медицинске основе свега тога, али је важно да знате да вежба ослобађа одређене хормоне који стимулишу рад срца, који омогућавају да крвни судови на периферији буду проширени, и који омогућавају да срце ради под бољим енергетским ритмом, односно бољим енергетским балансом. Све то заједно има веома добре и веома дуготрајне последице уколико се стално примењује", објашњава проф. др Петар Сеферовић, директор Клинике за кардиологију КЦС-а.

Организатори акције „Корак за срце", која ће бити одржана и ове године надају се да ће шетача бити више.

„Приметили смо, с обзиром да имамо и Фејсбук страницу 'Корак за срце', да се на тој страници налази много више 'лајкова', што се каже, него наших шетача. Искрено се надамо да ће људи препознати ако упорно будемо причали о овоме", каже Маја Гедошев, из кампање „Корак за срце".

Ако сте решили да напустите лоше навике и, у суботу, 7. априла, када се обележава и Светски дан здравља, дођете до спортског центра „25. мај", код куле Небојша очекује вас и специјално изненађење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара