Читај ми!

Порођај данас дужи него пре пола века

Узевши у обзир чињенице да се труднице данас разликују од оних пре 50 година и да су новорођенчад већа, затим коришћење епидуралне анестезије која продужава порођај за 40 до 90 минута, као и број царских резова, амерички научници су дошли до закључка да порођаји сада трају доста дуже, чак 2,6 сати, него пре пола века и поред значајног напретка медицине и технологије.

На основу нова студије, амерички научници су дошли до закључка да је порођај данас дужи него пре 50 година и да се прва фаза порођаја продужила за 2,6 сати код прворотки.

У поређењу са подацима из шездесетих година прошлог века, Американке су се последњих година два до три сата дуже порађале, наводе истраживачи Америчког института за здравље и додају да би њихови налази требало да подстакну лекаре да другачије дефинишу „нормалан" порођај.

То екстра време највише се проводи у првој фази порођаја која је и најдужа у целом процесу.

Амерички гинеколози и акушери наводе и да се мајке данас разликују од жена пре 50 година. У просеку су старије и теже, а новорођенчад су већа.

„Али чак и кад узмемо у обзир ове податке, порођај и даље траје дуже", рекла је шеф тима Кетрин Логон са Националног института за дечје здравље.

Логон наводи и да би делимично објашњење за дуг порођај могао да буде и епидурална анестезија која успори порођај за 40 до 90 минута, наводи Ројтерс.

Стручњаци су налазе базирали на двема студијама рађеним у периоду 1959-1966. и 2002-2008. годинe.

У првој студији из 1960-тих, учествовало је око 39.500 жена, док је у другој учествовало 98.000 жена које су се спонтано породиле.

Када је реч о дужини трудова и порођаја, прворотке су протеклих година проводиле 2,6 сати дуже у првој фази у поређењу са мајкама из шездесетих. За жене које су већ рађале, разлика је „пала" на два сата дуже.

Савремене жене се чешће одлучују на епидурал - њих 55 процената, у поређењу са четири процента пре 50 година. Њих 12 посто имало је царски рез у поређењу са три процента 1960-тих.

Логон је навела и да многе жене данас одлазе на испланиране царске резове или на изазивање порођаја што пре неколико деценија није била пракса.

Шта год да су разлози дужине трајања порођаја, лекари сада морају да „редефинишу" нормалан порођај.

До сада лекари су сматрали да порођај није нормалан уколико два сата после активног дела прве фазе порођаја нема отварања. У том тренутку већина њих би или изазвала порођај или урадила царски рез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара