Читај ми!

Операције и опоравак лакши уз Синатру

Што је пацијент опуштенији, лакше подноси бол и брже се опоравља од операције, а то се најбоље постиже уз мелодије Бетовена, Вивалдија и Синатре, тврде лекари оксфордске болнице „Џон Редклиф“.

Песме Френка Синатре, али и неки други евергрин хитови, као и класична музика, имају благотворно дејство на пацијенте током операција, показало је једно истраживање.

Звуци Синатрине музике помажу пацијентима да се опусте и брже залече, пише Дејли мејл.

Песме попут I've Got You Under My Skin могу значајно да ублаже фактор страха код пацијената током операције под локалном анестезијом, наводе истраживачи болнице „Џон Редклиф" у Оксфорду, који су спровели овај „музички експеримент".

Научници су анализирали податке прикупљене од 96 пацијената које су поделили у две групе. Прва група је за време операције слушала музику, док су пацијенти друге групе били оперисани у стандардним условима.

Мањи број удисаја

Сви пацијенти су били подвргнути некој пластичној операцији, а ниво њиховог страха мерен је на основу њиховог дисајног ритма.

Готово трећина пацијената који су оперисани уз музику били су опуштенији и мање нервозни од других, а број удисаја је био 11 у минути, док је код осталих пацијената био 13.

„Операција може да буде веома стресно искуство, зато би проналажење начина да пацијентима буде што удобније током захвата требало да буде један од приоритета болничког особља", сматра вођа истраживања Хазим Садидин.

„Ту постоје и добри медицински разлози - опуштенији пацијенти боље подносе бол и брже се опорављају", додао је Садидин.

„Музика у позадини одвлачи пажњу пацијента од операције и помаже му да се опусти. Најбоље су мелодије Бетовена, Вивалдија и Синатре", истакао је хирург Апул Парих.

Нервоза пре операције може негативно да утиче на пацијента тако да изазова упале и да продужи процес опоравка.

Ранија истраживања су показала да свакодневно слушање музике, после срчаног удара, помаже бржем опоравку, а благотворно делује и на људе који пате од деменције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се