Читај ми!

Мршављење уз чоколаду

Редовно конзумирање чоколаде помаже у мршављењу, говоре резултати истраживања спроведеног у Америци. Иако је чоколада препуна калорија, она садржи састојке који помажу у губитку тежине, сматрају стручњаци.

Људи који редовно једу чоколаду имају тенденцију да буду мршавији, показало је ново истраживање које преносе сви светски медији.

Америчка студија, спроведена на око 1.000 људи, проучавала је њихову исхрану, унос калорија и индекс телесне масе (BMI) и дошла до закључка да су они који једу чоколаду неколико пута недељно у просеку мршавији од људи који је само повремено грицну.

Иако је чоколада препуна калорија, она садржи састојке који помажу у губитку тежине, сматрају стручњаци.

И поред тога што повећава унос калорија, редовно конзумирање чоколаде је повезано са нижим BMI индексом, наводи се у студији објављеној у листу Архиви интерне медицине.

На ту повезаност, истичу научници, не утичу други фактори попут, на пример, количине вежбања. А чини се и да је важније колико се често једе чоколада у односу на количину чоколаде која се поједе.

Вођа студије Беатрис Голомб рекла је да открића њеног тима „дају додатне информације које указују на то да састав калорија, а не само њихов број, утичу на тежину".

Беатрис Голомб и њен тим верују да антиоксиданси у чоколади помажу у смањењу тежине и бољој мишићној маси.

Мишеви који су 15 дана храњени црном чоколадом побољшали су свој учинак у вежбама и примећене су очигледне промене у њиховом мишићном склопу.

Научници ће сада спровести клиничка испитивања на људима како би утврдили да ли се то може применити и на њима.

Стручњаци, међутим, подсећају да прекомерно уживање у чоколади може бити и штетно због превише шећера и масноћа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се