Читај ми!

Летење није ризично за срчане болеснике

Ниво кисеоника за време летења има мало или нимало утицаја на крвне судове, нарочито на кратким до умерено дугим летовима, па срчани болесници могу без бојазни путовати авионом, саопштило је британско Друштво за кардиоваскуларне болести.

У новим смерницама које је издало британско Друштво за кардиоваскуларне болести стоји да летење не представља ризик за здравље срца и крвних судова.

Смернице су објављене у стручном медицинском часопису Харт, а заснива се на постојећим доказима и мишљењима лекара који се баве кардиологијом, пулмологијом и медицином летења.

У смерницама стоји да путници који лете авионом удишу ваздух са смањеним постотком кисеоника, што би могло бити ризично за људе који имају проблем са ангином пекторис, срчаном слабошћу, поремећеним срчаним ритмом или су преболели срчани удар.

Аутори тих смерница истакли су да ниво кисеоника у крви за време летења изгледа да има мало или нимало утицаја на крвне судове, нарочито на кратким до умерено дугим летовима.

Они тврде да путници са озбиљнијим кардиоваскуларним поремећајима могу летети ако редовно узимају своје лекове, избегавају узбуђења и имају приступ кисеонику у кабини и у ваздушним лукама.

У упутству стоји и да људи који имају болести срца и крвних судова, али нису животно угрожени, могу, ако желе, летети на комерцијалним линијама, јер летење авионом не представља значајан ризик за њихово здравље.

Стручњаци указују да рестрикције треба применити само у случајевима када постоји значајан ризик да њихова основна болест узрокује акутно погоршање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се