Читај ми!

Почиње сезона алергија

Људе који су алергични на полен долазак пролећа не радује као остале. Већ је почело цветање дрвећа, а следи цветање трава и корова, па се саветује избегавање отварања прозора и боравка напољу ујутру, када је концентрација полена највећа.

Са првим топлим, пролећним данима почиње и сезона цветања дрвећа, што код особа које су алергичне може изазвати непријатне симптоме. Стручњаци саветују да не треба излазити напоље или отварати прозоре ујутру када је коцентрација полена највећа.

Најчешћи симптоми су кијавица, црвени, отечени капци, црвенило на лицу и телу, умор и исцрпљеност, запушен нос или појачана секреција из носа, учестало кијање, свраб у носу и очима.

У отклањању тегоба помажу лекови антихистаминици и кортизон, али најефикаснија заштита је вакцина која ублажава или потпуно отклања симптоме алергије и алергијског ринитиса.

Алерголог Жикица Јовичић рекао је да сада, на почетку сезоне, најпре цвета полен дрвећа, а међу првима су леска и бреза.

Јовичић је, међутим, казао да су за сада коцентрације полена тог дрвећа ниске, па веће тегобе могу имати само они који су изразито алергични.

Крајем марта и почетком априла почињу да цветају траве, а од средине јула па све док то временске прилике дозвољавају цветају и коровске биљке.

Након тога, од августа сметње алергичнима могу да праве велике коцентрације полена амброзије.

Саговорник Танјуга је казао да се из године у годину повећава број људи који пати од неког облика алергије, а прогнозе европских стручњака указују на то да ће до 2020. или 2030. године половина становништва имати проблеме са инхалациионим алергенима.

Јовичић саветује да у сезони цветања што мање времена проводи у природи, да се станови проветравају само у касним ноћним сатима, када је смањена концентрација полена у ваздуху, као и да се пре уласка у стан истресу ствари, по потреби и оперу, да се опере коса, редовно мења постељина и чисти прашина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се