Читај ми!

Украјина: Казне за труднице које запале цигарету?

Уколико предложени закон буде усвојен у украјинском парламенту, трудницама у тој источноевропској држави биће забрањено да пуше цигарете. Претња казнама могла би подићи ниво индивидуалне одговорности, тврде поједини посланици.

Трудне Украјинке убудуће ће добро размислити пре него што запале цигарету или попију алкохолно пиће, јер им, по новом предлогу закона, за такво понашање прете казне.

Иако неке будуће маме ни не помишљају на цигарету, другима је претешко да се одрекну те навике.

Једна 26-годишња мајка поверила се Еуроњузу: „Када сам открила да сам у другом стању, одлучила сам да прекинем са пушењем. Покушала сам. Нисам то чинила три дана. Након тога супруг ми је рекао: 'Или поново почни да пушиш или ћемо сви полудети'".

Украјински посланици који желе да „прогурају" тај закон у парламенту кажу да би претња казнама могла подићи ниво индивидуалне одговорности, а са њима се слаже и већина лекара.

Међутим, украјински борци за људска права сматрају нацрт закона дискриминаторским, с обзиром на то да су цигарете и алкохол лоши за свачије здравље, а не само за здравље трудница и њихових беба, па зато инсистирају да се парламентарци више усредсреде на пасивно пушење.

Многи у Украјини и даље су приморани да удишу дим цигарета на јавним местима, у ресторанима или јавном превозу, а међу њима су и будуће мајке.

Изложеност пасивном пушењу у последња три месеца трудноће је повезана с већим ризиком за екцем код деце, показује истраживање јапанских научника.

Раније студије већ су указале на већу учесталост астме и респираторних инфекција код деце чије су мајке у трудноћи биле изложене диму цигарета.

Новији налази се заснивају на праћењу здравља више од 1.400 деце узраста од два месеца до 18 месеци.

Пушење у трудноћи је, такође, повезано и са смањењем концентрације такозваног доброг (ХДЛ) холестерола у крви код деце, што може изазвати разне болести срца.

Без обзира на та и друга упозорења научника широм света, процењује се да у развијеним земљама пуши око 15 одсто трудница.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се