Читај ми!

Што мање спавамо, све се више гојимо

Мишљење да напоран рад и краћи сан доводе до већег сагоревања калорија је заблуда, тврде научници са чувене америчке клинике „Мејо“. На тај начин се, заправо, таложи вишак калорија унетих на дневном нивоу.

Једно ново истраживање показало је да недостатак сна и замор терају људе да више једу, мање се крећу, па самим тим и добијају на килажи.

Научници са чувене америчке клинике „Мејо" у Рочестеру, у Минесоти, посматрали су током једне седмице понашање 17 здравих мушкараца и жена, између 18 и 40 година старости.

Затим су их поделили у две групе. Једној је било дозвољено да нормално спава, док је од друге тражено да за трећину скрати своје уобичајено време сна.

Волонтери који су били ускраћени за сан, конзумирали су сваког дана 549 калорија више него обично, али нису трошили више калорија од волонтера који би се сваке ноћи добро наспавали и одморили.

„Многи људи имају погрешну представу да ће, уколико касно легну, а напорно раде током дана сагорети више калорија", рекао је за ТВ мрежу Еј-Би-Си вођа истраживања др Ендрију Калвин, наводећи да они, заправо, таложе вишак калорија који свакодневно унесу, што може да доведе до гојазности.

Прошле године, аустралијски истраживачи установили су да тинејџери имају више изгледа да остану витки уколико одлазе на спавање раније, а да су они који касно лежу склонији седећем начину живота и нездравим животним навикама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара