Читај ми!

Борба са крпељима је почела!

Шетња по природи у пролећним данима са собом носи и ризик од уједа крпеља. Ови мали и тешко уочљиви паразити су изазивачи многих обољења, међу којима је најопаснија Лајмска болест, упозоравају стручњаци и подсећају на мере заштите којих се треба придржавати.

Стигло је пролеће, а са њим и сезона крпеља. Овај мали зглавкар стални је становник наших крајева, а време максималне активности су му пролеће, рано лето и ранa јесен.

Обољења која крпељи преносе могу бити веома незгодна, а у неким случајевима и са фаталним исходом.

Крпељи могу бити изазивачи многих обољења, али и носиоци опасних бактерија попут Borrelia burgdorferi која код људи изазива Лајмску болест.

За Лајмску болест је карактеристично да се симптоми не јављају одмах након уједа инсекта, већ може проћи доста времена до појаве болести.

Болест се најчешће манифестује црвенилом око зглобова које се премешта са једног на други зглоб, а у каснијим фазама изазива оштећења периферног нервног система и енцефалитис, односно упалу мозга.

Свима који су планирали да максимално уживају у лепом пролећном времену у природи препоручује се да се крећу уређеним стазама и избегавају шетње кроз високу траву, као и лежање на земљи или одлагање гардеробе на зелене површине.

Није на одмет ни коришћење спрејева за одбијање крпеља, ношење затворене обуће и чарапа, као и гардеробе са дугачким рукавима и ногавицама светлијих боја јер се тако ови инсекти, који су тамније боје, лакше могу уочити.

При повратку из шетње по природи неопходно је темељно преконтролисати кожу, нарочито оне делове тела на којима је кожа нежнија – иза уха, испод груди.

Ипак, увек је најбоље обратити се лекару и тако избећи ризик од озбиљних последица које крпељ неретко изазива.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара