Читај ми!

Папа тест треба радити на три године

Амерички стручњаци саветују да Папаниколау тест треба радити на сваке три године, јер се рак грлића материце споро развија. Пречесте контроле често проналазе бенигне инфекције које је боље оставити да се саме среде него лечити, поручује Филип Кастл из Америчког удружења за клиничку патологију.

Жене би требало да раде Папаниколау тест на три године како би провериле стање грлића материце, а тест не би требало радити пре 21. године чак и ако су биле сексуално активне, сматрају амерички научници.

Препорука да се тест уради на сваких три или пет година, базирана је на доказима да се рак грлића материце споро развија, тако да је мало вероватно да би после негативних резултата папа теста у року од неколико година болест могла да узнапредује.

„Жене које су добиле рак или умрле од те врсте рака су оне које нису ишле на редовне контроле", рекла је Ројтерсу докторка Вирџинија Мојер из Превентивног сервиса.

Мојерова је додала да жене које неколико година не ураде преглед нису проблем, већ оне које уопште не одлазе на тестове.

„Морамо да привучемо жене које годинама нису радиле папа тест да то ураде. Жене које не одлазе на контроле су трагедија", упозорила је Мојерова.

Папа тест би, сматрају стручњаци, требало да се ради на сваке три године код жена између 21. и 65. године, или на сваких пет година када се Папа тестови раде заједно са тестом на ХПВ (Хумани папилома вирус).

Особе женског пола млађе од 30 година не би требало да се тестирају на ХПВ, зато што су сексуално преносиве инфекције уобичајене код младих људи и често саме нестају, без тенденције да проузрокују рак.

Жене које су старије од 65 година и које су редовно ишле на контроле махом се може рећи да су „мирне" када је реч о раку, осим ако немају предиспозиције да оболе од канцера.

Такође, жене које су се вакцинисале против ХПВ-а би требале редовно да се контролишу.

„Пречесте и преинтензивне контроле често проналазе бенигне инфекције које би било боље оставити да се саме среде него лечити", рекао је Филип Кастл из Америчког удружења за клиничку патологију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара