Читај ми!

Маме праве најздравије оброке

Деца којој оброке припремају мајке имају боље стање ухрањености и изложена су мањем ризику од гојазности него малишани чије оброке припрема нека друга особа, показали су резултати једне шпанске студије.

Истраживачи Универзитета у Гранади потврдили су да постоји снажна и директна веза између стања ухрањености (нутритивног статуса) код деце и особе која им припрема оброке.

Резултати студије показују да деца која ручају код куће са мајком имају боље стање ухрањености и изложена су мањем ризику од гојазности него деца чије оброке припрема нека друга особа.

Истраживачи су студију спровели на узорку од 718 деце школског узраста између 9 и 17 година старости из 13 државних и приватних школа у шпанској покрајини Гранада.

Применом антропометричких мерења струка, кукова, руку и бутина, истраживачи су оцењивали тежину, обим и индекс телесне масе (БМИ) код деце по старосном добу и полу.

Поред тога, истраживачи са Универзитета у Гранади направили су упитник за процену породичног окружења, учесталости конзумирања одређених врста хране и физичке активности деце.

Студија, која је недавно објављена у журналу Nutricion Hospitalaria, открива да стање ухрањености код деце директно зависи од особе која им припрема оброке.

Сходно томе, деца чије оброке припрема њихова мајка имају боље стање ухрањености него деца која не једу код куће.

Истраживачи тврде да је мајка члан породице који најбоље зна какве су потребе за исхраном код деце.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара