Читај ми!

Скок температуре повећава ризик од можданог удара

Нагла промена температуре ваздуха узрочник је многих тегоба, које су неретко и симптоми можданог удара. Редовна контрола крвног притиска, шећера и посета лекару најбоља су превенција, а највише треба да је се придржавају хронични болесници.

На умор, вртоглавицу и поспаност ових дана жале се и они „челичног здравља". Ипак, скок температуре са минуса на десетак степени изнад нуле највише тегоба донео је хроничним болесницима, код којих је увек већи ризик од можданог удара.

Ових дана од 220 кревета, колико их има у Специјалној болници за лечење цереброваскуларних болести „Свети Сава", тек по који је слободан. На овакву ситуацију, кажу лекари, знатно је утицала промена температуре.

„Повећан је број можданих удара због лоше регулације фактора ризика: повећаног притиска, због аритмије код срчаних болесника", објашњава др Сања Антић, неуролог у Специјалној болници за лечење цереброваскуларних болести „Свети Сава".

Утрнулост половине лица или тела, поремећај говора, нагло замагљење или губитак вида, несигуран ход најчешћи су симптоми можданог удара. У случају таквих тегоба, за пацијента је сваки минут драгоцен.

Док се време не устали, савет лекара је чешћа контрола крвног притиска, који треба да буде у границама нормалног, редовно мерење шећера и посета кардиологу уколико постоје извесне срчане тегобе.

Исхрана без масне хране, више течности, воће и поврће су увек добра превенција можданог удара, али и других болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара