Читај ми!

Метаболизам у правој брзини

Идеална тежина у директној је вези са брзином метаболизма. Због тога није на одмет знати начине на које можемо убрзати проток материја кроз организам.

Без обзира на то да ли покушавате да изгубите неки килограм вишка или желите да очувате добру линију, није на одмет да знате како да убрзате метаболизам.

Прво правило доброг протока материја кроз организам је велика количина воде. Стручњаци можда звуче као покварена плоча када говоре о томе колико нам је воде потребно сваког дана, али уз осам чаша воде тело ће радити као сат.

Можете пити и друге врсте течности, али не газиране напитке и оне у којима има шећера у изобиљу.

Резултати новијих истраживања показују да нижи ниво калцијума може да покрене неке хормоне да у телу „заробе" масноће. Определите се за зелено поврће, мање масно млеко, сир, јогурт, лосос, тофу и производе од овса.

Алкохолни коктели могу да направе бројне проблеме у метаболизму, нарочито ако се конзумирају касно.

Дан након бурне ноћи, показују резултати студија, брзина метаболизма опадне драстично. Када се због мамурлука у рачуницу укључи и снажна жудња за појединим висококалоричним намирницама, на помолу је катастрофа. Зато избегавајте алкохол у великом луку.

Константно грицкање не мора да буде увек лоше. Уколико вам је потребно више „горива" стомак ће се бунити, а уколико га не задовољите тело ће реаговати успоравањем метаболизма.

Нека грицкалице ипак буду паметно одабране - намирнице са доста влакана и протеина попут немасних сирева, воћа, поврћа, јогурта.

Уколико изгладњујете организам сами саботирате дијету.

Стрес је такође непријатељ брзог метаболизма јер подиже ниво кортизола у организму. Тај хормон телу поручује да је на снази ванредно стање и да је неопходно чувати резерве масти и увећавати их.

Пробајте да разбистрите ум и смањите ниво напетости активностима попут јоге или медитације, боравком у природи, савет је стручњака.

Спавајте довољно, али не превише. Између седам и осам сати квалитетног сна обезбедиће добар одмор, као и идеалну брзину метаболичких процеса.

У случају да спавате мање тело неће моћи да сагорева калорије. Исто се дешава и када претерујемо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара