Читај ми!

Вакцина против хероина спремна за следећу фазу

Лабораторијски тестови вакцине која обезбеђује отпорност тела на дејство хероина успешно су завршени. Тим мексичких стручњака сада се спрема за следећу фазу – испитивање на људима.

Тим мексичких стручњака с Националног института за психијатрију открио је да је успешно тестирао вакцину против хероина на мишевима и да се спрема да испитивање настави на људима.

Вакцина, која је патентирана у САД, делује тако што организам чини отпорним на дејство хероина па корисници више не осећају задовољство када шмрчу или убризгавају дотичну дрогу, преноси Ројтерс.

„То ће бити вакцина за озбиљне зависнике, који нису имали успеха са другим терапијама одвикавања", истакла је Мариа Елена Медина, директорка Института.

Научници широм света већ годинама трагају за вакцином којом би се постигло одвикавање од дроге, али досад још неједна није сасвим развијена и пуштена на тржиште.

Најближе циљу, осим Мексиканаца, стигли су амерички стручњаци са Националног института за злоупотребу наркотика, који пријављују значајан успех у развијању вакцине против кокаина.

Иначе, током тестирања мексичке вакцине на мишевима, лабораторијским животињама је дуже време био доступан хероин, али су га вакцинисане јединке знатно мање користиле него невакцинисане.

Мексико је једна од држава са највећом производњом дроге, а представља и транзитну земљу за допремање наркотика на тржиште САД.

Ова земља Латинске Америке има све већи проблем са зависницима од дроге. Према речима мексичког министра здравља Хосеа Кордове, тренутно има 450.000 Мексиканаца тешких зависника.

Највећа концентрација зависника је управо уз коридор којим се наркотици допремају у САД.
Од 2006. године је у сукобима супротстављених картела који кријумчаре дрогу, остварујући милијарде долара зараде, страдало више од 47.000 Мексиканаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво