Читај ми!

Вилица „по мери“

Белгијски научници направили су, уз помоћ ласера, вештачки део доње вилице од титанијума. Тиме је промењен живот једној жени чија је вилица била потпуно уништена. Иако се у процедури користи последња реч технике, стручњаци тврде да је тај поступак бржи и јефтинији од досадашњих метода реконструкције.

Део доње вилице који је једној пацијенткињи услед инфекције потпуно био пропао тим белгијских научника реконструисао је од титанијума користећи ласерску технологију.

Лекари истраживачког центра при Универзитету „Хаселту", најпре су скенирали копију доње вилице 83-годишње жене, а затим је фирма „Ксилиок" осмислила модел имплантата. Нацрт је пребачен у систем тродимензионалне штампе где је ласерским зраком најквалитетнији титанијумски прах претворен у имплантат.

Белгијски научници уверавају да нова технологија има бројне предности у односу на досадашње методе израде протеза. Постојећи микроскопски поступак траје и до 20 сати, а период опоравка је много дужи - чак четири месеца.

Лекар „Биомеда" Жил Пукен објаснио је да је операција трајала веома кратко, а да је омогућена реконструкција целе вилице.

„Уз микроскопску процедуру, то је могуће урадити само за доњу вилицу. Сада ће пацијенткиња моћи да нормално говори, једе и гута одмах после операције", нагласио је Пукен.

Имплантат омогућава замену кости и потпуно је истих димензија као и оригинал. Облик лица је потпуно реконструисан, а вилица је у пуној мери покретна. Операција је изведена у јуну 2011. али је тек сада објављена. Пацијенткиња ће на крају добити нове зубе чиме се опоравак завршава.

„Ова технологија савршено одговара за стварање појединачних делова. Није потребна конструкција са 10.000 елемената да би била економски изводљива", истакао је доктор Петер Мерсели из „Лејер вајза" додајући да велики број различитих пацијената може имати користи од овог персонализованог имплантата.

Успех је и у томе да је тродимензионална штампа урађена од титанијума, метала који се и досад користио у медицини јер га људско тело не одбацује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво