Читај ми!

Дијетални напици увећавају ризик од инфаркта?

Није новина да газирана пића шкоде здрављу, али је ново истраживање америчких научника додатно потврдило колико су погубна по здравље. Једна лименка газираног пића без шећера, може да повећа ризик од инфаркта и можданог удара за 44 одсто.

Људи који свакодневно пију дијетална безалкохолна газирана пића, можда су под повећаним ризиком од инфаркта и шлога, указује једна америчка студија урађена у Милеровој медицинској школи у Мајамију.

Утврђено је да су старије одрасле особе које пију дијеталне напитке за 44 одсто изложеније срчаном удару, иако није доказано да су пића без шећера за то директно одговорна, пренео је Ројтерс.

„Можда ти људи иначе имају мање здраве животне навике", напомиње вођа истраживања Хана Гардинер, истичући како је утврђено да они који конзумирају дијеталне напитке, често имају вишак килограма и ризичне факторе за срчана обољења - повишен притисак, дијабетес, превисок холестерол и друго.

Студијом су обухваћене 2.564 одрасле особе, старости од 69 година, па навише. Током десет година, 591 особа из ове групе је доживела срчани удар, шлог, или је умрла од неке кардиоваскуларне болести. Међу њима је био и 31 одсто од 163 испитаника, који су свакодневно пили дијеталне напитке.

Све у свему, ризик од наведених обољења био је 44 одсто већи код оних који су редовно пили пића без шећера, него код испитаника који су то чинили ретко, или никад.

Нека ранија истраживања на пацовима, показала су да вештачки заслађивачи могу да подстакну конзумирање хране и повећање телесне тежине, али није доказано да исто важи и за људе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво