Читај ми!

Јагоде и чоколада – здрава посластица

Захваљујући флавоноидима и антиоксидантима којима обилују црна чоколада и јагоде, њихово комбиновање нутриционисти више не виде као „грех“.

Најновија истраживања су показала да комбинација јагода и црне чоколаде може да буде добра за људско срце.

Према подацима вашингтонске медијске куће Глас Америке, резултати чак 21 научне студије са више од 2.600 учесника показали су да конзумирање црне чоколаде утиче на крв, смањује крвни притисак и побољшава способност инсулина да регулише шећер у крви.

Тамна чоколада „разређује" крв тако да она лакше протиче, чак и кроз делимично блокиране артерије и може да умањи могућност срчаног напада.

Нутриционисткиња Теми Робертс објашњава да људско тело, такође, из чоколаде добија флавоноиде.

Флавоноиди су храњиве материје које се могу наћи у многим врстама биљака и помажу њиховој заштити против обољења и инсеката.

Када узимамо храну богату флавоноидима, тај састојак наводи наш организам да производи ензиме, протеине, који умањују ризик од добијања неких врста канцера, срчаних обољења и неких других болести које се јављају са старењем, навела је др Робертс.

Према њеним речима, флавоноиди су пронађени и у нечему што има бољи укус уколико је преливено тамном чоколадом - јагодама.

Здравствене добробити од јагода преливених чоколадом су двоструке.

„Осим флавоноида, и чоколада и јагоде садрже антиоксиданте, а они су важни за функционисање имунолошког система и спречавање инфекција", нагласила је Теми Робертс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво