Читај ми!

Кинеска „пинг-понг јаја“ и стерилитет

„Скакутава“ кувана јаја, позната и као „гумена“ или „пинг-понг јаја“, предмет су истраге кинеских власти због сумње да могу да изазову стерилитет код мушкараца. Главни „осумњичени“ материја госипол.

Власти у Кини испитују јаја која после кувања одскачу и могу довести до стерилитета мушкараца, објавили су кинески медији.

Кувана јаја, која у кинеским медијима и на интернету називају „гумена јаја" или „пинг-понг јаја", тешко могу да се једу па су се зато појавиле спекулације да се ради о имитацијама.

Проблеми са безбедношћу хране нису новост у тој азијској држави, где се приче о лажном уљу за кување, хемијски обогаћеном млеку, или лубеницама које експлодирају, редовно појављују у вестима.

Власници ресторана већ се жале да је због скакутавих јаја међу муштеријама опала потражња за куваним јајима која су се добро продавала из пиће.

Јаја која одскачу од тла као лоптице појавила су се у „малом броју" на тржишту широм земље, јавила је агенција Синхуа. 

„Циљ испитивања је да умири забринутост потрошача, након што су неки посумњали да су купили вештачка јаја која су направили несавесни трговаци који желе брзу зараду", наводи кинеска агенција.

Ипак, тврдоћа јаја може бити природно постигнута ако се носиљама даје храна обогаћена госиполом, дериватом фенола из памука, који везује протеине у жуманцу.

Госипол је једна од материја семена памука, која се користи у исхрани кокошака да би им исхрана била богатија протеинима.

Уколико велике дозе доспеју у људски организам, може се смањити активност сперме, пошто се зна да се госипол користи у мушким контрацептивним пилулама, наводи агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво