Читај ми!

Пуж ће нам „рећи“ када да учимо

При тестирању нове методе учења која би могла да побољша памћење амерички научници користе једну врсту морског пужа која, када је реч о можданим активностима, има доста заједничког са човеком. Тим стручњака испитује који сегмент активности групе протеина је идеалан за најефикасније учење.

Амерички истраживачи користе морске пужеве како би тестирали нову методу учења која евентуално може побољшати памћење код људи, наведено је у најновијем истраживању Центра за здравствене науке при Универзитету „Тексас" у Хјустону.

Мекушац Aplysia Californica користи се за истраживање функција мозга јер поседује много тога заједничког са другим врстама, укључујући и људе, рекао је Џон Х. „Џек" Бирн руководилац студије.

„Открили смо да памћење може бити знатно побољшано", истакао је Бирн, председник одељења за неуробиологију и анатомију Медицинске школе на Универзитету „Тексас".

Радећи на претходном истраживању током којег су откривени протеини који су доведени у везу са памћењем, научници су створили математички модел који усмерава истраживаче који је сегмент активности ових протеина најбољи за учење.

То је заузврат олакшало планирање сесија учења током таквих периода, и омогућило значајно побољшање памћења, наведено је у студији.

Будући кораци у овом истраживању могу подразумевати тестирање на другим животињама и можда људима, објаснио је Бирн.

На крају крајева, ова открића могу бити од користи људима са различитим оштећењима која су резултат старости, можданог удара, трауматских повреда мозга или урођених когнитивних оштећења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво