Читај ми!

Флуора ни превише ни премало

Упркос бројним потврдама корисног дејства на здравље зуба, француски стручњаци упозоравају да би деци флуора требало давати обазриво. Дечје пасте за зубе не смеју имати више од прописане количине флуора, а таблете са тим елементом здравствени савет Француске сматра некорисним.

Флуор је користан за правилан раст зуба код деце, али само у ограниченим количинима, упозорили су француски зубари, педијатри и токсиколзи.

Врховни савет здравља Француске затражио је од групе експерата који се баве здравственом заштитом деце, од зубара до педијатара, да се озбиљно позабаве дечјим зубним пастама које се тенутно продају на територији те државе.

Само ограничена количине концентрације флуора у дечјим пастама за зубе су корисне и зато се она мора ограничити на 1.450 ppm, саопштио је здравствени савет Француске.

Дечје пасте које садрже већу количину флуора од прописане морају бити повучене из редовне продаје и омогућити њихову продају само у апотекама и то само на рецепт.

Овај савет је затражио да на свим дечјим пастама убуће буде јасно одштампан натпис о количини флуора.

Француски стручњаци наглашавају да су таблете флуора некорисне за здраву децу и да течности за испирања уста, гелови и средства за избељивање могу да се примењују тек након што порасту сви трајни зуби и у случајевима зубне патологије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво