Читај ми!

Лимун, извор здравља и лепоте

Осим тога што је најпознатији извор витамина Ц, лимун и његов свеж сок садрже и бројне друге лековите састојке. Ово магично воће помаже не само код прехладе, него и код многих других болести, регулише метаболизам и успорава старење, па га све чешће зову „леком за све“.

Коришћење свежег лимуна у свакодневној исхрани је изузетно корисно, без обзира на годишње доба, али га се најчешће сетимо зими. 

Једно од мање познатих својстава овог цитрусног воћа је да потпомаже пражњењу црева. Ефикасно елиминише штетне гасове и побољша пробаву. Уколико постоје проблеми, треба свакодневно конзумирати сок једног лимуна разблаженог топлом водом.

Сок, језгро, или кора, подједнако су богати витаминима.

Жути плодови богати су витамином Ц и стога ефикасни при лечењу прехладе и упалних процеса, а показало се да лимун има и антивирусни ефекат. Свеж сок лимуна делотворан је и при регенерације јетре.

Због високог садржаја калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, фосфора и калијума, те витамина Ц и Б називају га „леком за све". Лимунска киселина доводи у равнотежу метаболизам и регулише избацивање течности из организма.

Лимун садржи супстанце које знатно могу да ублаже алергијске реакције, проблеме са видом изазване дијабетесом, као и дегенеративне мождане процесе, попут оних који прате Паркинсонову болест.

Осим тога лимун садржи 22 антиканцерогена једињења, укључујући и природно уље које успорава и зауставља раст тумора. Такође садржи супстанцу која спречава деобу ћелија рака.

Када је реч о дијабетесу и својствима која могу користити особама са том болешћу, лимун садржи хесперетин који снижава ниво шећера у крви.

Стручњаци препоручују да се конзумира из превентивних разлога, јер помаже код проблема са жучном кесом и каменом у бубрегу.

Уколико неко и после свега наведеног сматра да није реч о магичном воћу, лимунов кец у рукаву је обиље антиоксиданата који успоравају старење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво