Читај ми!

Не свађај се с пријатељима

Добри пријатељски односи за здравље могу бити важни колико и избалансирана исхрана и адекватан одмор, показали су резултати истраживања које су недавно спровели калифорнијски стручњаци.

Научници са "UCLA" медицинског факултета у Калифорнији, открили су да лоши односи са пријатељима могу довести до упала које увећавају ризик од рака, срчаних обољења и високог крвног притиска.

Студија објављена у журналу Националне академије наука показује да постоје такозване „токсичне" везе које могу узроковати болести.

У истраживању је учествовало 122 младих здравих људи, а стручњаци из Калифорније су пратили стресне ситуације у њиховом животу и производњу два протеина у њиховим организмима за које је познато да изазивају упале.

Испоставило се да особе које су се свађале с пријатељима имају виши ниво протеина у крви, који је одговоран за висок крвни притисак, депресију и разне врсте рака.

Слично се дешавало када су учесници били изложени стресним упитницима, као и у тренуцима када је требало да имају јавни наступ.

Стрес на дуге стазе може изазвати хронична запаљења, која могу бити потенцијално смртоносна, указују стручњаци и саветују да што пре откријемо најефикаснији индивидуални начин опуштања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво