Читај ми!

Веза између оралног секса и рака грла

Инфекције изазване хуманим папилома вирусом, који се може пренети оралним сексом, много су већи фактор ризика за рак грла него употреба цигарета или алкохола, тврде амерички стручњаци.

Вирус којим се особа може заразити током оралног секса узрок је неких случајева рака грла, тврде амерички стручњаци.

Резултати студије коју је спровео стручни тим Универзитета „Џонс Хопкинс" над 300 добровољаца сугеришу да су инфекције изазване хуманим папилома вирусом (ХПВ) много већи фактор ризика него употреба цигарета или алкохола, пише портал Би-Би-Сија.

Ризик од рака грла девет пута је био већи код испитаника који су пријавили да су орални секс упражњавали са више од шест партнера.

Експерти упозоравају да је неопходно још подробнијих истраживања како би налази били потврђени.

Инфекције изазване хуманим папилома вирусом узрок су највећег броја случајева рака грлића материце. Чак 80 одсто сексуално активних жена током живота може да очекује да ће имати упалу изазвану неким ХПВ-ом.

Да би испитали постојање везе између оралног секса и вероватноће појаве поменуте врсте рака, научници су испитивали узорке крви и пљувачке жена и мушкараца код којих је дијагностикован рак грла, крајника или корена језика. Неизбежан део била су и питања о сексуалним навикама појединаца, али и породичној историји болести.

Учесници студије који су раније имали инфекцију уста изазвану ХПВ-ом били су изложени 32 пута већем ризику од рака грла!

Један од најраспрострањенијих типова поменутог вируса, HPV 16, за који је утврђена веза са другим врстама рака, био је присутан у туморима чак 72 одсто учесника студије. 

Будући да ризик није био повећан код испитаника који су били инфицирани хуманим папилома вирусом, а при том су пушачи и конзумирали су алкохол, једини логичан закључак је да је вирус главни узрок проблема.

Чланови стручног тима нагласили су да је веома важно знати да осим уобичајених фактора ризика - алкохола и дувана - постоје и други начини да се добије рак уста и грла.

Није познато да ли вакцина које штити од рака грлића материце изазваног различитим типовима хуманог папилома вируса може да заштити и од рака грла, што је још један разлог да се научници посвете детаљнијем испитивању везе између канцера и оралног секса. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се