Читај ми!

Рибље уље за бољи рад срца

Корисне масноће из рибљег уља делују благотворно на тело у толикој мери да чак и код пацијената са хроничним кардиоваскуларним обољењима смањују ризик од смрти. Британски стручњаци због тога се надају да ће капсуле са омега-3 масним киселинама ускоро бити уврштене у међународне препоруке за лечење хроничних срчаних тегоба.

Особе са срчаним проблемима могле би имати користи од свакодневног узимања рибљег уља. Научници британског Империал колеџа у Лондону прегледали су податке о готово 7.000 испитаника с хроничним срчаним проблемима који су свакодневно добијали или плацебо или капсуле рибљег уља.

Резултати су открили да је ризик од смрти код оних који су узимали рибље уље девет одсто мањи, а осам одсто је био мањи и постотак неопходних хоспитализација, преноси медицински сајт Мој доктор.

Доктор Мартин Коуви је објаснио да би се само у Великој Британији сваке године могло спасити 100.000 живота када би само две трећине пацијената који имају срчане тегобе редовно узимало капсуле рибљег уља.

У чланку објављеном у стручном часопису European Journal of Cardiovascular Medicine, аутори истраживања су навели да се надају да ће рибље уље или капсуле са омега-3 масним киселинама ускоро бити уврштене у међународне препоруке за лечење хроничних срчаних тегоба.

Досадашњим истраживањима је утврђено да омега-3 масне киселине смањују ризик од појаве срчаних аритмија које доводе до нагле смрти.

Те корисне масноће снижавају ниво триглицерида у крви, смањују раст и брзину настанка атеросклеротичног крвног угрушка и снижавају крвни притисак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се