Читај ми!

Здравље трпи због развода

Чак ни нови брак не може потпуно да поништи штету коју је здрављу нанео развод. Крах брачне заједнице доноси већи ризик од хроничних болести, што стручници објашњавају утицајем пада прихода и већом изложеношћу стресу после развода.

Развод има дуготрајан негативан утицај на здравље коjи у потпуности не може поништити ни нови брак, показало је истраживање спроведено на Универзитету „Чикаго".

Часопис специјализован за социјално понашање Journal of Health and Social Behaviour објавио је резултате истраживања за које стручњаци сматрају да су на корак од забрињавајућих.

Од 8.652 испитаника старих између 51 и 61 године разведени имају 20 одсто више хроничних болести попут карцинома.

Особе које су се развеле и затим поново ступиле у брак имају 12 одсто више хроничних болести од својих вршњака који никад нису били у браку, преноси Би-Би-Си (BBC).

Једнака учесталост хроничних болести забележена је код особа које никад нису упловиле у брачне воде и код оних које су остале у првој брачној заједници.

Научници додају да је њихово истраживање показало и да испитаници који ступе у други брак имају једнаке шансе за депресију као и њихови вршњаци који се нису развели, али и мањи ризик за депресију него особе које никада нису биле у браку.

Према речима истраживача, добијене резултате је могуће објаснити утицајем пада прихода и већом изложеношћу стресу после развода.

Уз то, познато је да брак има позитиван утицај на здравље, јер се може довести у везу са усвајањем здравијих животних навика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се