Читај ми!

Уз уметност до здравља

Сликањем, плесом, музиком, глумом, на креативан начин уз стручну помоћ можете упознати себе и, тврде психотерапеути, открити где грешите. Неке жеље и очекивања су дубоко у нама, а уз креативност лакше испливавају на површину. Чак и другачије размештање намештаја може да помогне.

Колико вам се само пута десило да се осећате уморно, безвољно, напето, а да ни сами не знате зашто? Колико сте само пута реаговали и изговорили нешто што је супротно од онога како се заправо осећате?

Жеље и очекивања тада остају дубоко потиснути у нама, тврде стручњаци.

„Све оно што је у разговору камен спотицања, овде може да се премости. Ако бисте ви дошли код мене, ја бих рекла да нацртате нешто најједноставније. Онда даље, питањима долазимо до значења која је конструкција заједничке приче", рекла је психотерапеут Снежана Миленковић.

„Што ме је живот више притискао настојао сам, ваљда је то тако природно, да и боје буду веселије, сложеније. Као што природни баланс постоји у природи, постоји и у сваком човеку", рекао је уметник Зоран Теншић.

Просечан човек највећи део живота проведе у затвореном простору. Све, од положаја кревета, радног стола и улазних врата, па све до боја које су најприсутније у вашем дому утиче на здравље појединца, тврде стручњаци.

Минималним променама могуће је поправити много тога.

„Најчешће је то промена распореда намештаја, да форсирамо неке стране света које су за одређеног клијента повољне, да избегавамо мање повољне. Да користимо пре свега еколошке материјале, да користимо боје које више одговарају", објаснила је архитекта Саша Радовић.

Свима онима који пролазе кроз тешке тренутке у животу, психотерапеути саветују да почну да пишу дневник, како би на комаду хартије оставили своја најскривенија осећања, тајне, жеље.

И да их након извесног времена прочитају, јер ће тако на најбољи начин увидети где су грешили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се