Читај ми!

Воћем и поврћем до лепше коже

Ко хоће да има здраву и лепу кожу треба само да уноси пет порција воћа и поврћа током дана и пије доста течности, тврде немачки стручњаци. Резултат је боље хидрирана кожа која се не суши!

Група научника из Института за експерименталну дерматологију при немачком Универзитету ВХ (Витен-Хердеке) констатовала је да конзумирање по пет порција воћа и поврћа распоређених у току дана има позитиван утицај на читав организам, посебно на кожу.

Концентрати из воћа и поврћа могу да побољшају хидратацију, дебљину и густину коже, наведено је у студији објављеној у јануарском броју научног часописа SPP (Skin Pharmacology and Physiology).

Научници су дошли до тог резултата пратећи стање коже у групи жена средњих година током 12 седмица.

Неким женама су два пута дневно током истраживања даване капсуле концентрата воћа и поврћа, а друге су добијале „плацебо" (лажни лек).

На крају истраживања, код жена које су добијале капсуле концентрата уочени су веће побољшање микроциркулације коже (код 39 одсто тих жена), боља хидратација епидерма (девет одсто), као и дебљи (16 одсто) и гушћи (шест одсто) епидерм.

Ради заштите коже од зимске „агресије", препоручује се конзумирање воћа и поврћа богатог водом и чаша течности (обична вода, благ биљни чај) на сваки сат. Резултат је боље хидратисана кожа која се не суши.

Осим тога, ради побољшања отпорности коже на спољне утицаје, стручњаци препоручују и уношење мало масноће, две кашичице уља (маслиново, орахово, уљане репице...) приликом сваког оброка, што обезбеђује унос у организам есенцијалних масних киселина и витамина Е, преко потребних кожи.

Уз то, наравно, препоручује се и свакодневно наношење дневне креме на лице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара