Читај ми!

Витамини за боље памћење

Аустралијски научници установили су да свакодневно узимање фолне киселине и витамина Б-12 у познијим годинама може да утиче на побољшање памћења.

Старије особе које током две године узимају фолну киселину и витамин Б-12 у форми дијететског додатка, показују скромно, али охрабрујуће побољшање мемеорије, утврдили су стручњаци Аустралијског националног универзитета.

Аустралијски научници су обавили истраживање на више од 700 особа старости од 60 до 74 године, од којих је 50 одсто свакодневно узимала пилуле фолне киселине (од 400 микрограма) и витамина Б-12 (од 100 микрограма), док су остали добијали плацебо, преноси Ројтерс.

Одабране су особе које су показивале симптоме депресије, али код којих није дијагностикована клиничка депресија, јер су ранија истраживања показала да симптоми те болести у старијим годинама често указују на повећани ризик од когнитивних оштећења.

Након годину дана, при тестирању краткорочног и дугорочног памћења није било разлика између две групе, али после две године појавила се мала разлика у корист испитаника који су узимали поменуте витамине.

Међу стручњацима нема сагласности о томе како витамини побољшавају функцију мозга.

Једна од теорија је да они редукују бројност молекула хомоцистеина, за који је утврђено да је у вези с кардиоваскуларним болестима и слабљењем когнитивних функција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије